TRAIAN MOLDOVAN - Biografie

Sculptorul Traian Moldovan s-a născut in 1938, în localitatea Chidea (jud. Cluj). A urmat Institutul de Arte Plastice și Decorative "Ion Andreescu" din Cluj (1959-1965), secția de sculptură, la clasa prof. Romul Ladea; i-a mai avut ca profesori pe: Arthur Vetro, Egon Marc Lövith, Jenö Szervátiusz, Virgil Fulicea.

A debutat în 1965 la Expoziția Regională de Artă Plastică din Cluj cu portretul monumental al lui Ion Agârbiceanu.

Din 1967 se stabilește în Baia Mare, unde realizează proiecte de ambient urban; între 1975 si 1990 conduce secția de artă a Muzeului Județean Maramureș, elaborează tematica expoziției de bază a acestuia și organizează primul Muzeu de Artă la Baia Mare. Valorifică expozitional colecțiile de artă băimărene și colaborează sporadic în anuarul Marmația, Revista muzeelor și presa locală. Din 1990 este consilier pentru arte vizuale la Inspectoratul pentru Cultură Maramureș. Este inițiatorul Taberei Internaționale de Pictură Baia Mare, ajunsă la ediția a V-a.

Este membru al U.A.P. 1968 -1975 și din 1979 pâna în prezent. Din 1995 este membru al Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici cu sediul la Paris.

Are lucrări de artă în colecții de stat: Muzeul de Artă - Baia Mare; Muzeul Unirii - Alba Iulia; Muzeul de Artă - Lăzarea; Spitalul Județean - Baia Mare etc. precum și în colecții particulare din țară și străinătate: Olanda, Franța, S.U.A., Germania, Ungaria.

Este laureat al Premiului Salonului Național de Sculptură Mică - Arad, 1989.

Participă constant la manifestări expoziționale, expoziții județene, saloane de vară, expoziții omagiale sau aniversare organizate sub egida Filialei U.A.P. și a Muzeului de Artă din Baia Mare. Mai participă cu lucrări în expoziții selective sau de grup organizate de Filiala U.A.P. Maramureș în localități din județ sau din țară.

[ Cuprins | Expoziții | Album | English Version]