Domneşti, jud. Argeş - dr. Ion Donoiu, preşedinte al Societăţii Culturale Domneşti 

Nistor I. Nistor, Comuna Domneşti-Argeş Studiu Geografic

Coleg de clasă la Şcoala Primară din Domneşti, pe domnul profesor Nistor Nistor l-am găsit, la venirea mea în comună, prin anul 2000, printre cei mai prosperi comercianţi din localitate.

Profesor, director de liceu, după pensionare şi-a găsit o nouă valenţă, aceea de om de afaceri.

Discutând ca între foşti colegi “verzi şi uscate”, la un moment dat mi-a vorbit de o lucrare a domniei sale, un manuscris despre geografia zonei. Din curiozitatea care nu m-a parăsit, în ale cititului, l-am rugat să-mi împrumute lucrarea s-o răsfoiesc. Mare mi-a fost mirarea să descopăr în ea lucruri extrem de interesante, inedite, astfel că nu am lăsat-o din mână până la sfârsit. L-am convins, e drept mai greu s-o editeze, după părerea mea fiind o lucrare de valoare.

Lucrarea are două aspecte: ţinuta ştiinţifică deosebită, uneori mai greu accesibilă omenilor obişnuiţi, dar foarte importantă, şi o valoare practică accesibilă locuitorilor comunei cu aspecte care pot fi utile mai ales în practica din agricultura.

Aflăm astfel despre studiul solurilor din Domneşti, cum s-au format ele, date despre clima zonei, temperaturi medii şi extreme pe zile, luni şi ani, data primelor îngheţuri de toamnă, distribuţia ploilor. Toponimia unor forme de relief este de asemenea interesantă.

Lucrarea prezintă elemente inedite despre istoria şi viaţa culturală. Din carte aflăm despre contribuţia în crearea unor instituţii şi societăţi, despre etapele şi dezvoltarea învăţământului, despre personalităţi cu contribuţii importante în acest sens, cum duhovnicul Ion sin Popa Pavel, Luca Paul, învăţătorul Hănescu, ca să nu amintim decât câteva nume. Vom afla multe fapte şi nume care au făcut ca această comună să prospere şi să fie chiar renumită.

Dar să ne oprim aici. Cartea merită să fie citită pentru a afla multe lucruri deosebite.

Realizăm astfel că pe lângă omul de afaceri, domnul Nistor Nistor este şi un om cu preocupări deosebite.

Aşa văd cartea domnului profesor, o contribuţie interesantă şi inedită în cunoaşterea complexă a comunei cu nume domnesc.

                                                                       Col. Dr. Ion Donoiu

Prefaţă