Domneşti, jud. Argeş - dr. Ion Donoiu, preşedinte al Societăţii Culturale Domneşti 

CHIPURI ŞI COSTUME DIN DOMNEŞTI-ARGEŞ

Prin anii ‘40-’50 ai secolului trecut, în timpul copilăriei noastre, mai mult de jumatate din locuitorii comunei Domneşti purtau înca îmbrăcăminte populară, atât zi de zi dar mai ales în zilele de sărbtoare sau ocazii festive. Poate proporţia amintită era mai mare în rândul femeilor.

La revenirea noastră statornică în comună, dupa peregrinări de mai multe decenii, doar câteva femei (cam 10-15) mai purtau costum tradiţional iar bărbaţii, doar doi. Intre timp in anul 2005, numai un barbat, doar duminica, mai era imbracat astfel. Duminica mai putem vedea trecând la biserică cele câteva femei vârstnice purtând acest frumos costum popular. Este de fapt sfârşitul unei epoci, a unei lumi, si un regret ca această îmbrăcăminte se pierde.

Iniţial ne-am gândit să imortalizăm pe acesti ultimi purtători de costum popular pe peliculă. Apoi am mărit fotografiile în care costumul a devenit evident si i-a relevat toata frumuseţea. Nu a fost decat un pas în a încerca să „recuperăm”, măcar dupa fotografii, persoane din trecut astfel îmbrăcate, încercând o reconstituire a unei atmosfere, a unei epoci aproape dispărute. Am împărtăşit ideea de a face o expoziţie cu aceste fotografii mult mărite şi altor colegi din Societatea Culturală Domneşti. S-au arătat interesaţi de acest proiect. Subsemnaţii, împreună cu profesorul Ioan Toader, profesorul Gicu Grigorescu, col. (r) Ion Gulie, economist Petrică Avramescu, ne-am străduit pentru colectarea fotografiilor de la consăteni, selecţionarea lor, prelucrarea acestora prin mărire si am reuşit o expoziţie unicat la Centrul Cultural “Petre Ionescu Muscel” cu ocazia aniversării a 480 ani de la atestarea documentară a comunei. Expoziţia a surprins si s-a bucurat de aprecierea vizitatorilor, dar mai ales a oaspeţilor din alte localităţi.

Apoi ne-a venit ideea albumului de faţă. Fotografiile sunt selecţionate pe criterii de originalitate, reprezentative ale epocii, pe categorii sociale profesionale, dar şi după starea de conservare.

 Am încercat în acest album să acoperim unele aspecte ale portului popular şi a chipurilor unor oameni din trecut, câtiva si din prezent, majoritatea oameni simpli din Domneşti, pentru a rămâne în amintirea noastră şi a generaţiilor următoare. Această abordare a chipului şi portului oamenilor din Domneşti ar putea fi considerat modest, dar poate că nu este asa. A fost un efort susţinut din partea mai multor persoane enumerate pe genericul cărţii, dar şi a celor care ne-au furnizat fotografiile incluse în album.

Dacă vom reusi să câştigăm atenţia concetăţenilor noştri şi mai ales a copiilor şi tinerilor, ne vom considera utili.

În prima parte a acestei lucrări am găsit necesar să introducem şi portretele unor personalităţi ale comunei care, prin activitatea şi dăruirea lor au însemnat ceva pentru noi şi generaţiile viitoare. Nu am consemnat biografiile acestora, fiind înscrise în mai multe lucrări.

 

Ion Donoiu, Constantin Hanescu

 

 

CUVÂNT ÎNAINTE